Niets zegt iets over jou

Je kunt elke ervaring helemaal doorleven, en natuurlijk heb je voorkeuren daarin. De ene ervaring vind je fijner dan de andere, maar je hoeft voor geen enkele ervaring je deur te sluiten. Je kunt alles toelaten. Als je een ervaring hebt van onzekerheid bijvoorbeeld, hoeft dat niet veranderd te worden naar zekerheid. Want geen enkele ervaring verandert iets aan jou… Elke ervaring komt en gaat, maar jij komt en gaat niet. De ervaring zegt niets over jou.

Gedachtes en gevoelens kunnen gewoon zijn in jou, voor een korte tijd of voor een langere tijd of misschien wel voor altijd. Ook de gedachte dat er iets anders moet is welkom, maar het betekent niet dat het nodig is om iets te veranderen. Gedachtes weten niets van de realiteit. Alles wat je onzeker maakt, door gedachtes, is een opening naar waarheid. Je kunt niets zeker weten en juist die onzekerheid zorgt voor openheid, voor een openbreken. Een openen voor het wonder van bestaan.

Alles wat je denkt te weten sluit af voor dat wonder. Dan denk je het allemaal al te hebben gezien en dan verlang je naar iets dat beter is dan wat er nu is, naar iets dat specialer is. Maar juist het niet weten, de onzekerheid over wat dan ook, breekt je open en maakt dat je waardeert wat er nu is. Met alles erop en eraan. Niets hoeft anders en dat is speciaal genoeg.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl