Gelijkwaardigheid                       

Als kind verbaasde ik me al over het feit dat er zoveel verschillen waren tussen mensen. Althans, dat was niet iets wat ik zag, maar waarop ik attent werd gemaakt door mijn omgeving. Het was niet eens zozeer dat er iets over gezegd werd, maar het was af te lezen aan de houding van mensen onderling.

Mensen die op gelijke voet stonden voelden zich min of meer gelijk aan elkaar. Maar kwam er iemand in het gezelschap die hoger werd geacht, dan gedroeg men zich onderdanig. Het ging niet eens over meer of minder respect, maar het was een houding van mensen die zich slaafs opstelden.

Toen ik ouder werd irriteerde mij dat mateloos. Ik zag die verschillen niet, voor mij ging het juist wel over respect, en dat moest iemand verdienen. Mijn respect kreeg je niet zomaar omdat je een andere rol bekleedde in de maatschappij waarmee bij de meeste mensen respect werd afgedwongen. Daar was ik totaal niet gevoelig voor.

Het ging voor mij veel meer over gelijkwaardigheid, welke rol je ook speelde. Iemand kreeg mijn respect als diegene iedereen op gelijke wijze tegemoet trad, zowel naar kinderen als naar volwassenen. Op een natuurlijke manier respectvol naar iedereen.

Later zag ik dat dat te maken had met zelfliefde. Je kunt pas liefdevol en respectvol met anderen omgaan als je dat met jezelf kunt. Respect ontstaat vanuit jou, als je weet wie je in werkelijkheid bent. Respect kan nooit van buitenaf worden opgelegd, dan krijg je mensen die doen alsof. Waarbij respect slechts een dun laagje vormt dat bij het minste of geringste craquelé wordt en barst.

De beleefdheid- en omgangsregels die we hebben opgesteld om gelijkwaardigheid zichtbaar te maken kunnen daar geen recht aan doen. Daarmee raken we verstrikt in onechtheid en het dragen van maskers. Wat een opluchting, dat zo’n masker op den duur vanzelf verdwijnt omdat het niet echt is. Het kan wel het verlangen naar echtheid, naar openheid versterken. Het verlangen naar die openheid verdraagt uiteindelijk geen enkel masker.

Dat verlangen laat precies zien waar (nog) geen echtheid is.

Gelijkwaardig zijn aan elkaar LEVEN in elk moment is de enige manier om die gelijkwaardigheid zichtbaar te maken.

Carla van Hooff                                                                                                 XXX