Ontvankelijkheid

Je bent ontvankelijkheid zelf. Je staat dus open voor alles. Maar al naar gelang je geaardheid als mens zit er een filter op de ontvankelijkheid, het is inherent aan je menszijn. Met je lichaam, voelen en denken kun je die grootsheid niet dragen. Maar dat is een gedachte want met dat wat je denkt te zijn hoef je niets te dragen, het is het instrument waardoorheen alles ervaren kan worden. Er hoeft en kan niets vastgehouden worden.

Vanuit de gedachte dat je niet alles kunt dragen filter je alles wat te veel lijkt uit. En dat is nogal wat. Grote delen van leven worden afgesneden en zijn voor jou niet meer (bewust) toegankelijk. Maar leven is leven en laat zich dus niet uitgummen, onderdrukken of anderszins wegvagen. Het leven leeft, met of zonder jouw toestemming. De dingen waar jij niet direct iets mee hebt gaan langs je heen. Maar dat waar je wel iets mee hebt, die raken onmiddellijk en schudden je door elkaar. Op die manier zoekt en vindt het leven haar toegang.

Dan zul je zeggen; maar ik heb toch dat beschermende filter? Ja dat klopt en dat zet je dan achteraf in werking, maar je vergeet dat het leven al bij je binnen is gekomen. Het enige wat je nu nog kunt doen is de gevoelens die geraakt zijn, onderdrukken en jezelf dus wijsmaken dat er niets aan de hand is. En hoelang hou je dat vol? Soms kun je dat een leven lang volhouden en dat is ook een leven lang op je qui vive zijn. Je begrijpt dat hoe meer dat je levensstijl wordt, hoe minder ontvankelijk je in het leven kunt staan.

Het is een leven in armoe, je raakt afgestompt en verschrompelt op gevoelsgebied en kunt dus steeds minder spontaan reageren. Dat sta je jezelf niet (meer) toe. Maar je ontvankelijkheid is er nog steeds, ondanks jou. Die wordt nooit geraakt door jouw op je ‘qui vive’ zijn. Het leven blijft je uitnodigen, en soms met harde hand maar nooit liefdeloos, om samen te vallen met ontvankelijkheid. Samen te vallen met je grootste verlangen.

Het is misschien een troost te weten dat de uitnodiging om voluit in openheid en ontvankelijkheid te leven, levenslang op je wacht.

Carla van Hooff

Wil jij ook weer jouw ontvankelijkheid claimen? Maak een afspraak voor een gratis sessie op www.bevrijdleven.nl/gratis-sessie/

(december 2020)