Wat gaat er gebeuren?

Dit is wel de meest actuele vraag op dit moment. En gaat daar ooit een antwoord op komen?

Nee natuurlijk niet, niemand kan de toekomst voorspellen en zelfs de mensen die beweren dat wel te kunnen, zitten er het grootste deel van de tijd naast. En we vragen het ons af vanuit de angst dat er iets anders gaat gebeuren dan wat we tot nu toe gewend waren. We houden van een voorspelbare toekomst. En we denken er grip op te hebben en houden door naar het verleden te kijken.

Maar we hebben er nooit grip op gehad en dat gaat ook nu niet gebeuren. Er is alleen maar NU en dat is een levendig en veranderlijk moment dat altijd in beweging is, net als wij. Het is onvoorspelbaar èn het past ons precies in elk moment. Wij zijn die golfbeweging en tegelijkertijd staan we er los van en omdat zij door ons heen beweegt, gaan we er niet van onderuit.

Dat is die welbekende paradox van leven. Het leven kun je niet tot stilstand brengen en toch staan we in het oog van de storm, altijd. Je hoeft je niet bezig te houden met wat er gaat gebeuren, dat gaat helemaal vanzelf. Laat je verrassen, maar probeer het niet te bepalen. Beweeg mee en verzet je niet, dan blijf je transparant en vrij van angst, want met jou zal nooit iets gebeuren.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl