Zo groot en flexibel zijn we

Er gebeurt op dit moment zoveel om ons heen, zoveel verschrikkelijks ook, dat we ogen en oren tekort komen. Het is enorm turbulent en de media versterkt dit nog. En het lijkt heel belangrijk om van alles op de hoogte te zijn en te blijven. Maar het lukt niet en het kan niet, het is teveel. Dat kan een gevoel geven van tekort schieten. En dàt gevoel mag je uitvergroten, zodanig dat je je aandacht van dat teveel terugtrekt.

Het gaat er nu juist om dat je bij je directe omgeving blijft met je aandacht en je energie. Je kunt en je hoeft de wereld niet te dragen. Het brengt slechts verwarring in jou. Je aandacht mag naar jezelf, naar binnen. Leer dat heel goed kennen. Niemand heeft er iets aan dat jij verstrooit raakt in jezelf omdat je je de narigheid van de wereld aantrekt. Je kunt daar niets uitrichten. Maar des te meer kun je uitrichten in je directe omgeving mits je steeds kracht verzamelt in jou.

Je wéét dat wat hier speelt in het klein hetzelfde is wat zich in de hele wereld afspeelt. Door je innerlijke kracht te vergroten staat zij jou ter beschikking, met vrede en rust, dan verricht je de juiste handeling en versproei je haar niet. Je kunt niets bereiken vanuit je kleinheid, maar des te meer vanuit je grootsheid. Dan snijdt het mes aan twee kanten: je groeit naar je grootsheid en je merkt je flexibiliteit steeds meer op, waardoor je niet (meer) onderuit gehaald hoeft te worden door de gebeurtenissen in de wereld.

Je bent als een rietstengel die kan buigen en meegeven waar nodig, maar steeds weer overeind komt in haar eigen kracht en daarmee haar grootsheid zichtbaar maakt.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl