Overgave

Er zijn zovele verschillende situaties die we ervaren in het leven, situaties die ons hart kunnen openen of sluiten. Openen als we het aangenaam vinden, maar sluiten als het pijnlijk is. Open blijven voor de pijnlijke dingen roept vaak angst op en dan is er meestal een shock nodig die ons in overgave kan zetten. Die shock kunnen we niet oproepen, dat gebeurt.

Vaak als we oog in oog met de dood ons realiseren dat we kwetsbare wezens zijn. Dat het leven niet maakbaar is. Die kwetsbaarheid zet ons in overgave waardoor we in één keer in vrede komen. In vrede met de situatie die we dan niet meer hoeven te veranderen. We hoeven ook onszelf niet meer te verbeteren. Dat stopt door de shock. Er ontstaat dankbaarheid.

Je geeft jezelf aan jezelf op zo’n moment.

In overgave ontdek je dat het leven altijd nieuw is.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl