Pleasegedrag

Het is een behoorlijke uitdaging om op eigen benen te staan als het gaat om je eigenheid, om je authenticiteit. Wat we vaak doen is anderen pleasen omdat we aardig gevonden willen worden, of we doen dat uit angst. Dat lijkt heel veilig omdat je dan buiten schot denkt te blijven. Maar je blijft alleen buiten schot van de buitenwereld.

Als je dat gedrag doorzet kom je juist onder schot te liggen van jou.

Huh?

Ja, want waar je je eigenheid inlevert verzwak je jezelf, en daarmee kom je op een dwaalspoor. Je weet niet (meer) wie je bent en dat kan uiteindelijk psychische en/of fysieke problemen opleveren. Daarom is het zo belangrijk om bij jezelf te blijven, om je gevoelens te erkennen.

Het wordt steeds meer van belang om je authenticiteit te ontdekken en te leven. Dat wil zeggen, je eigenheid op de voorgrond te plaatsen. Dus niet meer blind vertrouwen op meningen van anderen. Onderzoek die meningen en voel of het resoneert met jou. Uiteindelijk kun je alleen maar vertrouwen op jezelf. Jij bent je eigen uitgangspunt.

Zo sta je steeds krachtiger in het leven, want het gaat om jouw eigenheid en jouw onafhankelijkheid daarin.

Je bent hier niet om anderen te pleasen.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl