Ervaringen, inzichten en platforms

Ervaringen lijken heel belangrijk en dat zijn ze wel en niet…

Vanuit ervaringen kun je tot inzichten komen, maar als je in de ervaring blijft hangen als zou dat de ‘waarheid’ zijn, dan zit je ernaast. Wat je hebt ervaren, het woord zegt het al, is iets dat komt en gaat. Dus dat kan geen waarheid zijn, het kan wel waarheid bevatten en iets van die waarheid zit in het inzicht dat als een residu achterblijft in jou.

Ook alle inzichten kun je stapelen en zij vormen weer een platform van waaruit verder gebouwd kan worden. Maar verder bouwen aan wat? Als je de inzichten niet regelmatig bevraagt, dan worden ze a.h.w. materieel. Materieel van waaruit je een nieuw startpunt maakt. Dat wordt een steeds steviger platform. En hoe steviger dat platform hoe meer waar het lijkt.

Het enige dat van waarde is, is de bereidwilligheid om alles wat waar lijkt, te blijven bevragen. Dat zorgt ervoor dat alles steeds kan wegvallen. Want ervaringen en inzichten zorgen voor nieuwe stappen, maar zodra ze een platform zijn geworden, bouwen ze slechts aan stevige overtuigingen. Echte inzichten laten juist zien dat er niets overeind blijft..

Pas dan kan iets anders tevoorschijn komen. Dan gloort er bewustzijn en dat is het enige ware platform.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl