Aanwezigheid

In mijn optiek wordt het leven vaak onnodig gecompliceerd gemaakt en daarmee geleefd. Als je namelijk beseft dat alles wat je doet of denkt 100% aanwezigheid vraagt, zou je niet de hele tijd met een inhaalslag of verwerkings- proces bezig hoeven zijn. Dat verandert alles.

Aanwezig zijn in wat je doet of denkt lijkt heel ver weg, maar is in werkelijkheid heel dichtbij. Het betekent eigenlijk alleen maar dat je alle afleiding laat liggen en slechts met 1 ding bezig bent. Dat doe je niet omdat je iets beter moet kunnen, maar dat doe je omdat dat gemakkelijker is…

Huh?

Ja echt waar, voor mij is het leven een stuk simpeler geworden sinds ik met 1 ding tegelijk bezig mag zijn. Het geeft me structuur en vooral heel veel ruimte. Maar het allerbelangrijkste; het heeft ervoor gezorgd dat ik vooral totaal aanwezig ben in mijn lichaam. Ik ben beter gaan voelen, zowel wat van buiten op me afkomt en waar ik last van heb, maar ook wat er van binnen in mij omhoog komt aan gevoelens.

Omdat ik nu meestal totaal aanwezig ben in mezelf, heb ik nooit het gevoel dat ik iets in te halen heb omdat ik iets gemist zou hebben. En ik hoef dus ook niet iets te gaan zitten verwerken achteraf, omdat ik dat in het moment doe als ik ergens last van heb.

Dat is wat aanwezigheid je geeft.

*Carla van Hooff*

www.bevrijdleven.nl