Uitzondering

Voel je je een uitzondering?

Het kan fijn zijn om een uitzondering te zijn, alleen al doordat de uitzondering de regel bevestigt. Het is een unicum. Een uitzondering zijn voelt meestal onveilig. Je hoort liever bij de grote groep. Dat lijkt veiliger. Je denkt en doet zoals de meeste mensen. Je hoort ergens bij. Hoe meer je je met een groep mensen identificeert, hoe moeilijker het is je van de groep los te maken. Maar bij een groep horen kan ook heel beperkend zijn.

 Als je anders gaat denken of doen dan de meeste mensen die je kent, plaats je jezelf voor je gevoel op een eiland. Maar het is een eiland dat jou de grootste vrijheid biedt. Je hoeft je met niets en niemand meer te identificeren of te vergelijken.  Wauw, er opent zich een wereld aan mogelijkheden. Je ontdekt dat het bij een groep horen je ook klein hield. Je kunt nu uitvinden wat echt bij jou hoort en welke mogelijkheden je wilt gebruiken. Het belangrijkste is namelijk dat je bij jou hoort.

Bij jou horen klinkt raar omdat er geen twee van jou zijn. Er is één jou. Maar als je altijd concessies doet aan jezelf omdat je gewend bent om iedereen belangrijker te maken dan jij, dan kan het gevoel ontstaan dat je jezelf kwijtraakt. Dat je niet meer weet wie jij bent. Laat staan dat je nog weet wat je werkelijk wilt. Jezelf uitzonderlijk maken en jezelf op een eiland plaatsen zorgt ervoor dat je jezelf kunt terugvinden en… dat je pas bij anderen, of een ander kunt horen als je op de eerste plaats bij jezelf hoort.

Je bent een gezonde uitzondering als je alleen en mèt anderen kunt zijn, zonder jezelf kwijt te raken.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl