Vrijheid

Je grootste vrijheid is altijd innerlijk te vinden. Natuurlijk is het geweldig als je die innerlijke vrijheid in de buitenwereld kunt terugvinden. Maar als je je focus op die buitenwereld richt in plaats van op je binnenwereld, zul je vrijheid slechts gefragmenteerd vinden. Vrijheid in de buitenwereld zal namelijk verschijnen, maar ook weer verdwijnen. Daar is geen permanentie van vrijheid te vinden.

Die permanentie van vrijheid bestaat alleen in je binnenwereld. Daar is vrijheid altijd totaal, permanent en zuiver. Het is je houvast in barre tijden èn het is je houvast als je afdwaalt naar een mindere versie van vrijheid en die aanziet voor totaliteit. Toets uiterlijke – altijd aan je innerlijke vrijheid en je weet weer wat zuivere vrijheid is.

Zuivere vrijheid is er zonder jou. Jij zit nergens aan vast, daarom is er niets wat jou kan tegenhouden. Als je je met geen enkele situatie identificeert en in elke situatie kunt zijn zonder daarin of daaraan vast te zitten, vind je in elke omstandigheid vrijheid.

Er is nooit volledige vrijheid vòòr de persoon, maar altijd wel vàn de persoon. Die vrijheid is grenzenloos.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl