Jij bent waardevol

Wat er ook tegen je gezegd, gedacht of geschreven wordt, hoe ondermijnend jij dat ook ervaart, je bent waardevol. Alles wat minder is dan waardevol over jou hoef je niet te geloven of te volgen. Het enige dat je hoeft te volgen en/of te geloven is dat je waardevol bent.

Je bent een uitdrukking van liefde en van leven, en dat is zo groot als jij het maakt. Alles wat je gelooft dat minder is dan dat, laat zien aan jou waar er nog een struikelblok of trigger ligt en waar dat raakt. En precies waar het raakt gaat het erom de pijn van de vermeende tekortkoming te voelen. Dat wat je voelt IS wat zich op dat moment afspeelt en dat ben je ook zolang het er is. Daarna blijft weer over wat er altijd al was.

Die pijn blijft zolang het nodig is voor jou. Het is nodig om te zien en te doorzien dat het mag komen (dus verwelkom het vooral) en dat het ook weer mag gaan. Dan blijft over dat waarin zich alles afspeelt, volkomen ongeïdentificeerd en volkomen vrij. Dat wat komt en gaat is persoonlijk, dat wat overblijft is onpersoonlijk.

Het leven speelt zich af tussen het persoonlijke en het onpersoonlijke, tussen geraakt zijn en vrijheid. In aantrekken en toe-eigenen ontstaan eilandjes, maar juist in laten stromen in vrijheid, dus in flow, is de grootste verbinding te vinden.

Daar ligt de waarde van leven, jij bent dat leven.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl