Lachen als een wake-up call

Het is heerlijk om te lachen. Het brengt je energie omhoog. Het helpt pijn los te laten. Het relativeert. Het maakt licht en het brengt licht. Er is altijd iets te lachen, in welke situatie je ook verkeert. Als je je eigen lach overal kunt vinden, klinkt zij altijd in je door, ook als je niet lacht. Zij geeft kracht en moed.

Kortom ze brengt dus veel meer dan je zo op het eerste gezicht denkt. Er zit vaak het oordeel op dat mensen die lachen oppervlakkig zouden zijn. Maar dat is heel oppervlakkig bekeken. In dat oordeel schuilt vaak afgunst, omdat mensen de lichte kant van het leven niet (meer) kunnen vinden. Een lach brengt je daar het snelst naar toe. Zij is een wegwijzer naar het licht.

In moeilijke tijden wordt de lach als eerste vergeten, terwijl zij juist dan het hardste nodig is. Zij is een wake-up call van het licht. Je kunt je laten leiden door haar. Zij biedt het hart aan alle schaduwen. De lach neemt dat alles in zich op. Juist in het diepste punt, waar je op de bodem van verdriet en onmacht bent terechtgekomen, kan nog steeds je lach doorbreken.

De kleinste lach is in staat de grootste bevrijding en verlichting te brengen.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl