Hoe voel je je vandaag?

Dat is een belangrijke vraag die je jezelf elke dag kunt stellen, moet stellen. Het is een vraag die je meestal aan iemand anders stelt en nooit aan jezelf. Die vraag aan jezelf stellen zorgt er voor dat je heel alert wordt op jouw gesteldheid. Het trekt je aandacht onmiddellijk naar binnen.

Je kunt dan je aandacht op verschillende niveaus richten, namelijk het fysieke, het voelende en het denkende niveau. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je die niveaus  leert kennen. Kijk ernaar en laat het er allemaal zijn zonder oordeel. Alles is goed. Je kunt er gewoon mee zijn. Als je er niet mee kunt zijn, dan voel je dat er iets is dat je triggert, dan kun je dat doorvoelen.

Zo sla je twee vliegen in één klap; aan de ene kant, zien/weten wat er is in jou en aan de andere kant, zien/weten wat er triggert. Als je jezelf een paar keer per dag de vraag stelt hoe je je voelt, dan groeit je bewustzijn èn kun je steeds gemakkelijker je prioriteiten duidelijk hebben.

Dan gaat het erom te handelen naar je prioriteiten. In het begin lijkt het een taak, maar na een tijdje wordt het vanzelfsprekend. Eerst je prioriteiten en daarna al het andere, en al het andere is dan vanzelfsprekend secundair. Zo onderscheid je hoofdzaken van bijzaken. Dan weet je waar je je naar hebt te richten. Je bent je eigen leidraad.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl