Levenspartners

Verliefd, verloofd, getrouwd.

De eerste is op dit moment de sterkst geldende, verloofd gebeurt niet meer zo vaak, maar trouwen staat nog wel overeind. Waar het hier om gaat is dat je je op een gegeven moment aan elkaar verbindt. Wat er gebeurt is dat we een relatie aangaan, dat is niet alleen aan de orde tussen twee levenspartners want je kunt met iedereen een relatie aangaan, maar je wordt niet op iedereen verliefd.

Verliefdheid is iets dat komt en gaat. Vaak is het voorbijgaan daarvan aanleiding om een andere partner te kiezen, maar net zo vaak ontstaat er een relatie die dieper gaat. Dan kiezen we ervoor om bij elkaar te blijven. Verliefdheid was de poort naar elkaar en in een langer bestaande relatie kan die verliefdheid regelmatig terugkomen.

We zijn allemaal dol op verliefd zijn omdat het iets levendigs is, er is een levendige energie aanwezig en de hele wereld gloeit daarin mee. Heerlijk natuurlijk. Het vormt tegelijkertijd een basis waarin we samen vertoeven. Nu kan het gebeuren dat er langzamerhand vanzelfsprekendheid in sluipt. Je raakt aan elkaar gewend en je gaat steeds meer je “eigen” ding doen. Daar is niets mis mee als de relatie in balans blijft. Die balans ligt voor elk paar op een ander punt.

Balans is wel het sleutelwoord. Bijvoorbeeld; je ziet van elkaar dat je bezig bent, dat je door allerlei dingen in beslag genomen wordt. En dat kan ook zijn dat beiden hun passie volgen, of een van beiden. De ander kan dan vanuit een voelen van een tekort, maar zichzelf dat niet toegeven of toestaan te uiten, denken dat hij/zij die ander dat moet toestaan. En dat is een valkuil, want je kunt die ander niets toestaan, jij hebt daar geen zeggenschap over.

De ander doet waar hij/zij mee bezig is of jij daar nu wel of geen ruimte voor geeft. Je bènt die ruimte, maar op de eerste plaats voor jezelf. Dat betekent onder andere ook dat het belangrijk is dat je communiceert vanuit jezelf. Dus in dit geval gewoon je behoefte uitspreekt. Je hebt behoefte aan meer samen, dat kun je uiten, zonder te eisen dat die ander dat verzoek inwilligt. De ander is net zo vrij als jij namelijk. Waar je blij van wordt is dat je jezelf de ruimte biedt om alles uit te spreken. Wat de ander daarmee doet komt altijd op de tweede plaats.

Alles gaat altijd over jou, jij bent de Ene, communicatie is een middel om jezelf kenbaar te maken. Weer op de eerste plaats naar jezelf! In een relatie is het de kunst om steeds weer te zien wat daaruit voortvloeit en of er voor jou genoeg balans is in het naar elkaar bewegen, samen bewegen en weer los van elkaar. Jij kunt die ander niet gelukkig maken en die ander jou niet, je kunt je wel slijpen aan elkaar. En een relatie moet wel leefbaar blijven voor jou.

Twee golfjes die met elkaar op hun manier samen zijn in het besef (of niet) dat je altijd gedragen wordt door een oceaan van liefde.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl