Gevangenschap en vrijheid

Als ik je vraag welke van de twee jouw voorkeur heeft dan ligt het antwoord voor de hand. Als je fysiek gevangen zit, verlang je naar vrijheid. Maar de meesten van ons kennen geen gevangenschap, je leeft al in vrijheid. Gelukkig! Maar ben je wel zo vrij als je denkt?

Als je ziet waar je je allemaal afhankelijk van maakt en hebt gemaakt, hoe kwetsbaar is die vrijheid dan? Je kunt niet zomaar gaan en staan waar je wil, dat was al zo, maar het wordt steeds meer zichtbaar. Je zogenaamde vrijheid is voorwaardelijk. En dat geldt voor iedereen. Stapje voor stapje worden vrijheden steeds minder en je raakt er aan gewend. Misschien vind je het ook wel heel logisch. Er zijn drogredenen genoeg te vinden die je je inmiddels al eigen hebt gemaakt.

Maar onderschat niet hoe manipuleerbaar je bent. Omdat vrijheid een geboorterecht is, wat betekent dat dat een ingeboren verlangen is, zul je heel veel doen om die vrijheid te kunnen behouden. Dat maakt dat je om te kopen bent. En dat gaat veel verder dan je denkt…

Als je je vrijheid hebt ingeleverd, zul je heel veel doen om die weer terug te krijgen. En daar wordt gebruik van gemaakt. Kijk en je zult zien!

Niemand gaat ervoor zorgen dat je je vrijheid behoudt of weer terug krijgt. Jij kunt zien waar vrijheid ligt, jij kunt zien dat je nooit gevangen zit. Je bent niet afhankelijk en dus ook niet te manipuleren. Je bent al Vrij. En die vrijheid kan niemand je afnemen. Die vrijheid is onafhankelijk van gebeurtenissen. Je bent een, vrij, spiritueel wezen in een menselijke ervaring. Die staat boven alles. Als dit duidelijk is voor je, dan ben je niet te manipuleren.

Want in deze menselijke ervaring is het heel fijn als de spirituele vrijheid samenvalt met je menselijke vrijheid. En met de groei van je spirituele inzicht(en) wil je ook je menselijke vrijheid behouden.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl