Jij bent het of hem…

Ken je het spel tikkertje?

De tikker rent achter een groep kinderen aan en degene die getikt wordt, die is ‘m daarna… Een leuk spel dat eigenlijk altijd doorgaat, alleen minder zichtbaar. De onzichtbare tikker is namelijk het leven zelf.

Je wordt bij elke keuze uitgedaagd om te vertrouwen op je gezonde verstand (wat het leven zelf IS). Natuurlijk kun je gebruik maken van mensen die op bepaalde gebieden de expertise vertegenwoordigen, maar uiteindelijk komt het op jou aan. Jij bent ‘m.

Er is niemand die de eindverantwoordelijkheid kan overnemen van jou en zo voelt het ook. Je kunt dubben en peinzen en overwegen, maar dat neemt het gewicht van het besluit niet van je schouders.

Alleen het leven zelf kan jou van dat gewicht vrijwaren… Want alleen via jou openbaar zich het leven. En het mooie daarvan is dat hieraan zichtbaar wordt dat het leven zowel de tikker als de getikte is. Het leven neemt onmiddellijk die verantwoordelijkheid van je over, zodra je je in vertrouwen daaraan kan overgeven. Je bent namelijk niet de drager (ook al lijkt dat vaak zo). Je bent degene die gedragen wordt…

Jij bent het, betekent niets anders dan dat jij op het hoogtepunt (het zwaartepunt c.q. het dieptepunt) alles uit handen geeft. Dan kun je ‘m zijn, ingaand op de uitnodiging om het spel te zien en te doorzien en volledig te doorvoelen zonder in zwaarte te blijven hangen.

Doe je mee?

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl