Vrijheid is wat je bent

Het is volkomen onafhankelijk van wat je denkt te zijn en toch is het in alles aanwezig. Maar om dat te kunnen zien moet je er oog voor hebben. Het gaat voorbij aan je voorstellingsvermogen, wat maakt dat het niet (direct)  herkenbaar is. En toch heb je er weet van, maar niet door feitenkennis.

Het is totaal voorbij aan het denken of aan elk gevoel, want elke gedachte of elk gevoel is al een gevangenis op zich. Vrijheid is op geen enkele manier in te kaderen, maar om alles onder controle te houden, denk je dat wel.

Even, heel even, voel je misschien blijdschap bij het vinden van begrenzingen in de vorm van het etiket dat je opgeplakt krijgt of zelf aanbrengt. Maar al snel merk je dat zo’n etiket te klein is en gaat schuren. Je wilt, nee je moet je ervan losmaken en je voelt opluchting. Je bent niet dit of dat, je bent niet een verkramping, je bent ongelimiteerde vrijheid.

Die vrijheid heeft zo’n grote aantrekkingskracht dat er altijd naartoe bewogen wordt, gewild of ongewild. Zij hoeft niet bekrachtigd te worden in jou, zij is jouw kracht. Zij is niet onder controle te houden…

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl