Vreugdevol ben je van nature

Kijk naar kleine kinderen, ze zijn vol van vreugde, totdat ze pijn of honger, vermoeidheid of onmacht/boosheid ervaren. Dan huilen ze. En als ze daarin niet worden gecorrigeerd dan huilen ze totdat het niet meer nodig is, omdat de pijn, honger, vermoeidheid of boosheid voorbij is. Onmiddellijk zijn ze weer in vreugde.

Die pure vreugde wordt bij ons ook vaak verstoord door bovengenoemde redenen, maar ook doordat we waarde hechten aan allerlei gedachten die we waar en zwaar maken voor onszelf. Vaak ook vanuit wat we geleerd hebben. Vanuit onze conditioneringen.

Je kunt eens proberen om de interne gesprekken die je dus met jezelf voert kunt veranderen. Je kunt steeds kijken naar waar je jezelf gevangen zet, waar je jezelf begrenst. Waar zit je vast in gewoontes en/of patronen? Waar beperk je jezelf.

Misschien kun je die vaste dingen eens anders doen, een beetje experimenteren daarmee en dan vooral kijken hoe erop gereageerd wordt. Ook door jou! Door te spelen kun je dingen opnieuw gaan ontdekken. Je kunt dan ook ontdekken of er meer vrijheid mogelijkheid is àls je dingen anders gaat doen. Zo kun je de vreugde in jezelf her-ontdekken.

Leven is spelen en delen.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl