Dilemma

Leven plaatst je af en toe voor een dilemma en het denken wil daar een logische keuze in maken. Maar een dilemma heet niet voor niets een dilemma.. Dat betekent juist dat het onmogelijk is om een keuze te maken, in ieder geval gaat het denken je daarbij niet helpen. Elk antwoord dat je zoekt om met behulp van het denken uit het dilemma te geraken, brengt je alleen maar verder in het denken.

Denken maakt leven gecompliceerd en onwaar, je komt in een film die geen grond heeft. Die voelt als een labyrinth, je voelt je er niet in thuis. Je hecht je aan iets dat al voorbij is, dat je wilt vasthouden. Je zoekt binnen het denken naar een oplossing die er niet is… Je weet het niet en je zoekt opnieuw, maar je kijkt in de verkeerde richting. Denken doet dat! Er is namelijk geen richting die de oplossing zal bieden. Je kunt het niet weten. Het denken weet niets, het brengt het ene dilemma na het andere.

Zeker in de huidige tijd zie je je geplaatst voor onoplosbare problemen. Maar juist doordat ze je zo aan de rand van je leven plaatsen, brengt het je tot wanhoop. En de andere kant van wanhoop is hoop, daartussen in kun je dichter bij je hart komen. Het hart is van niet weten, het hart is van vertrouwen, de enige plek waar je een gevoel voor hebt. Een gevoel van weten dat er een wereld is van niet weten waaruit weten voortkomt, moeiteloos.

Wat je daarvoor moet opgeven is het denken, en dat is in eerste instantie angstaanjagend. Want wie ben je zonder het denken? Dat is onbekend terrein en toch is dat het enige terrein dat oplossingen brengt in het leven van alledag. Je kunt daarin alles omarmen wat je tegenkomt vanuit je hart. Je dilemma’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Soms vind je jezelf als je denkt iedereen te zijn kwijtgeraakt…

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl