Great Reset

Met deze term word je de laatste tijd om de oren geslagen. Door het woord great te plaatsen vòòr reset worden er tegelijkertijd grote verwachtingen gecreëerd. Die verwachtingen worden keer op keer de grond in geboord. Wat is daar de reden van? Het woord reset refereert aan een nieuw begin en het woord groot versterkt de verwachting van iets bijzonders. Tegelijkertijd doet een great reset geloven in een nieuw begin, maar dan zonder vast te zitten aan een verleden.

En dat laatste is niet aan de orde. Zeker niet als dat nieuwe begin gestoeld is op een valse voorstelling van zaken. Er kan namelijk geen nieuw begin plaatsvinden als het nieuwe geen verbetering laat zien. En die verbetering is in geen velden of wegen te bekennen. En omdat dat zo is komt de zogenaamde verbetering in conflict met het oude vertrouwde. Er ontstaat verzet tegen het nieuwe omdat het nieuwe binnendringt door misbruik te maken van het oude. Daar gaat het mis. Er is niets nieuws, het is oud nieuws dat zich probeert in een nieuw jasje te steken.

Een reset kan alleen maar nieuw zijn als het met een schone lei kan beginnen en dat houdt volgens mij een reset ook in… Een schoon nieuw begin en zo’n begin kun je alleen vinden in jou. Dat betekent volledig breken met hoe de wereld er voorheen voor jou uitzag, het betekent alles met nieuwe ogen bekijken. Het gaat om je autonomie, vertrouwen op jezelf, je nergens afhankelijk van maken. Je wordt meer en meer teruggeworpen op jezelf, teruggeworpen op bewustzijn. Dat is wat overblijft en dat is prachtig.

Met nieuwe ogen (bewustzijnsogen) de wereld ingaan, vanuit heelheid in plaats van vanuit behoeftigheid, schept een nieuwe realiteit. Op de eerste plaats voor jou en via jou, voor alles en iedereen om je heen. Dit is de verandering waar de wereld in haar huidige chaos een beroep op doet. Op de ware Great Reset, maar dan die IN jou en nergens anders.

Carla van Hooff

www.bevrijdleven.nl