Vergelijken

Je kent het wel, als je niet twijfelt dan breng je jezelf aan het twijfelen zodra je gaat vergelijken. Je vergelijkt jouw handelwijze met het doen en laten van anderen. En als je weer een beetje zekerheid vindt dan komt er weer iets anders voorbij waarlangs je de meetlat legt. Je vergeet dat wat jij doet altijd al het beste is wat er is. Oja? JA voor jou. Je handelwijze is altijd naar jouw beste kunnen van dat moment. Het is je leerschool vanuit directe ervaring. En dat blijft altijd gaande.

Net als jouw oordelen die altijd doorgaan in de zin van goed, beter, best. En die oordelen komen weer vanuit vergelijkingen. Maar het leven geeft altijd de mogelijkheid om het anders te doen en zonder te vergelijken is dat veel spannender, want dan hoef je nergens aan te voldoen. Het hoeft niet beter, maar het mag altijd anders. Dan sluit je vanzelf aan bij de stroom van leven waarin alles weer nieuw is. En dan sluit je ook altijd bij jezelf aan, bij de waarneming van meestromen of van blokkeren. Waar botst het, waar doet het pijn?

Dat kun je onderzoeken altijd weer, even stilstaan bij de blokkade, herbezinnen en weer meestromen. Dit bevrijd je van bezig zijn met anderen, van streven naar, van vergelijken, van oordelen, van.…  vul maar in. Want dat leidt af van jou. Jij bent je beste leerschool, wat niet betekent dat er niets te leren valt, maar wat eenvoudigweg betekent dat al het geleerde getoetst dient te worden aan jouw directe ervaring. Daarvoor heb je het ervaringsinstrument beschikbaar, lichaam, voelen, denken. Een prachtig instrument en het is er helemaal voor jou, dus gebruik het.

Vergelijken met anderen brengt slechts twijfel, vergelijken in jouw ervaringslichaam brengt je bij jouw blokkades, die je (met of zonder hulp) kunt oplossen naar bewustzijn.

Carla van Hooff

Wil jij ook meer ruimte ervaren in je dagelijkse bestaan? Maak dan een afspraak www.bevrijdleven.nl/gratis-sessie