Schrik

Het was een blikseminslag.

Mijn hart stond stil.

Ik stond als aan de grond genageld.

Dat ene moment wordt op vele manieren beschreven. Het is een gewaarwording, een besef dat geboren wordt. Daarna is er iets veranderd en die verandering kan alle kanten op. Iets in jou is zich bewust geworden van zichzelf zou je kunnen zeggen. Soms moet eerst de verkramping van de schrik verdwijnen voordat zichtbaar wordt wat er precies is veranderd. En soms gaat het leven gewoon weer verder en wordt er verder niet zoveel acht geslagen op een verandering.

En dat is jammer, want de schrik heeft aan je geschud en misschien een muur afgebroken of een deur geopend die (weer) toegang geeft aan een afgescheiden deel van jou. Het was een kans op heel worden. Het is één van de vele voorbeelden om te laten zien hoe het leven telkens weer de kans biedt om te helen. Er komt iets aan het licht wat daarvoor verborgen lag. Schrik is wel een heftige manier om daar achter te komen en vaak gelinkt aan angst. Angst ligt verborgen, en schrik is de buitenkant van angst. Schrik kan een glijbaan creëren waarlangs de angst naar buiten of naar binnen kan.

Het is een opening die twee kanten op kan, opgeslagen angst kan naar buiten, maar schrik kan ook angst doen ontstaan of uitvergroten. Zolang de schrik nog na-ebt, nabeweegt, blijft er een opening bestaan. De opening zorgt voor de zichtbaarheid èn voor de mogelijkheid om te helen. Je kunt bij de angst blijven en die helemaal voelen, je kunt zelfs rust ìn de angst voelen. De storm gaat liggen en dan is zichtbaar wat er over blijft.

Elke opschudding brengt dit proces teweeg en het is aan jou om te kiezen voor bewustzijn hierop en de opening te verruimen naar steeds meer licht.

Carla van Hooff

Kom naar een satsang/bijeenkomst: www.bevrijdleven.nl/bijeenkomsten of maak een afspraak: www.bevrijdleven.nl/gratis-sessie kom er achter of er angst in je schuilt.