Van hart tot hart

Van hart tot hart

De harte contacten zijn waardevolle, warme en liefdevolle contacten. Zij vragen niets, maar hebben veel te geven. Het raakt direct, of het nou een blik is, een gebaar, of een uitspraak. Je voelt je opgetild, je vergeet even al het andere, je voelt je licht en blij. Een glimlach komt om je mond, je ziet schoonheid en liefde om je heen. De zon breekt door de wolken.

Het werkt als een sneeuwbaleffect. Het licht verspreidt zich, want doordat jij glimlacht raak je weer anderen enz. Het zijn vaak juist de kleine dingen waar je je door geraakt kunt voelen. Liefde is vaak het krachtigst in haar eenvoud.

Die eenvoud zie je vaak over het hoofd omdat je gewend bent geraakt aan de gecompliceerdheid van het leven. Aan inspanning, aan veel moeten, aan onrust, aan verboden en geboden, aan eerst dit en dan dat. Kortom de onrust is in je leven geslopen en vraagt altijd om voorrang. Als je weinig doet vind je jezelf lui, laat staan als je niets doet… Je eigen oordeel ligt altijd om de hoek en… je bent dat oordeel gaan geloven.

Maar wat als je nou eens echt niets doet? Wat als je daar nou eens voorrang aan geeft? Gewoon om uit te proberen, om te gaan zien wat er dan gebeurt. Uit nieuwsgierigheid. Zou er iets veranderen? Misschien ga je wel ontdekken dat zelfs niets doen je inspanning kost… Wie weet is dat heilige doen, doen, doen, wel een verslaving geworden voor je. Welke gemoedsgesteldheden komen er in je omhoog als je eens helemaal niets doet. Daar heb je tot nu toe geen ruimte voor gehad. En wie weet is het druk hebben wel begonnen omdat je dat niets doen uit de weg bent gegaan.

Zo zie je dat harte contacten je terug kunnen brengen bij de eenvoud. Bij dat waar het werkelijk om gaat. Bij je eigen licht, bij schoonheid, bij rust. Voor het ontvangen van een glimlach hoef je niets te doen. Je hoeft er alleen maar te zijn.

En dat is al zo.

Carla van Hooff