In de krochten van de mind

Een diepe afdaling in de mind, is een diepe afdaling tot in de krochten, tot in de hel. Hoe dieper ik ga, hoe donkerder het wordt in – en om mij heen. Benauwenis overvalt me, verdriet groter dan de wereld, er is geen uitweg. Het voelt zò echt. Geen sprankje hoop, geen uitweg, geen sparkeltje licht…

Poefff… wakker. Bakken met licht, wat een opluchting! Herken je dit? Wakker worden uit een nachtmerrie, waarbij de pijn en het verdriet nog lang voelbaar blijven. Er bevinden zich blijkbaar gevoelens in jou die zich in de slaap kenbaar maken. Ze komen naar de oppervlakte zonder dat je op zoek moet naar wat het was. Welk verhaal je daar op kunt projecteren is niet van belang. Het enige dat van belang is, is dat je bij het gevoel blijft dat nu in je rondcirkelt.

Daarom ben je wakker geworden, omdat onbewuste gevoelens soms in de slaap gemakkelijker te bereiken zijn. Het hoeft niet te betekenen dat de beelden uit je droom echt gemaakt hoeven te worden. Blijf gewoon bij dat residu, bij dat gevoel dat door de droom is aangeraakt.

Je baadt altijd in je eigen licht, ondanks alles of misschien beter gezegd, dankzij alles. Het is niet zo dat er opeens meer licht is dan vòòr de nachtmerrie, nee de nare droom heeft het contrast van donker en licht (weer) meer op de voorgrond geplaatst. Het licht was er altijd al en het laat je nooit in de steek. Het wast elke ervaring schoon mits jij je niet identificeert met het verhaal. De mind heeft de neiging om je te vangen en je vast te houden in het donker.

In het dagelijks leven kan het ook zo zijn dat je je in het donker voelt, maar dat is altijd doordat je het licht de rug hebt toegekeerd. Je bent daardoor steeds meer overtuigd geraakt dat de wereld waarin je leeft alleen maar donker is. Maar je hoeft je alleen maar om te keren naar het licht en je daardoor te laten koesteren… Je schaduw verdwijnt meer en meer tot die volledig oplost.

Verhuizen van donker naar licht is wat verlichting wordt genoemd.

Carla van Hooff

Wil jij meer en meer je eigen licht ontdekken? Kom naar de satsangs elke eerste zaterdag van de maand in Haarlem. Kijk op www.bevrijdleven.nl/bijeenkomsten