Geruststelling

We willen graag gerustgesteld worden, zeker in deze onrustige tijden. En we zoeken die geruststelling overal, in het nieuws, in de social media berichten, en de gesprekken met elkaar. Maar het enige dat we daar vinden is dat we het niet weten. Voor elk ‘bewijs’ is ander ‘bewijs’ te vinden en alles is met elkaar in tegenspraak. We verdwalen in het beter weten. Veel mensen raken in verwarring en sommigen zijn in totale paniek.

We hebben nooit geweten hoe te leven, maar het leek misschien voor de meesten van ons wel zo. Die schijnbare bodem is onder ons weggevallen. Wat nu? We hopen dat iemand van ons opstaat die het antwoord weet, die ons gerust kan stellen. Maar het wordt steeds meer zichtbaar dat dat niet zo is. We vinden dat moeilijk. We kunnen ook niet meer ontsnappen aan de hardheid van het bestaan door op vakantie te gaan en op het strand te gaan liggen dromen.

De enige bodem die we kunnen vinden is in onszelf. Dat lijkt heel abstract en dat zien we al helemaal niet als een oplossing voor onze moeilijkheden. En toch is het zo dat elke zoektocht naar geruststelling uiteindelijk op één plek eindigt. Dat is de plek die het dichtst bij is. Dichter bij dan je hart. Het is de plek waar liefde is, rust en stilte. Het is er vrij van angst, altijd. Elke zwaarte lost daar op in licht. Het fijne is dat je daar altijd naar toe kunt. Er is niets voor nodig om daar te kunnen verblijven.

Het is je bron, de bron van wijsheid. Alleen daar vind je echte geruststelling en van daaruit kun je die geruststelling meenemen de wereld in. Jij bent niet in de wereld, de wereld is in jou. Er is niet een wereld en een jij. Zij zijn samen één. Maar dat kan alleen gezien worden als jij steeds opnieuw naar binnen keert. Je mag altijd weer opnieuw naar binnen gaan. Er is maar één plek, we maken onszelf slechts wijs dat we daar vandaan kunnen. Zò verleidelijk en overweldigend is de wereld met haar gebeurtenissen. Daar voelen we ons altijd slachtoffer van, totdat we zien dat alles ìn ons plaats vindt.

Maak je niet gek. Stel jezelf gerust ìn jezelf altijd weer opnieuw!

Carla van Hooff

Heb je hulp nodig om die plek van geruststelling in jezelf te vinden? Ga naar www.bevrijdleven.nl/gratis-sessie/