Onderduiken en weer opduiken

Vaak krijg ik de opmerking dat tijdens helderheid op de voorgrond staat, maar het volgende moment weer helemaal verdwenen lijkt. Hoe kan dat? Ik wil dat die helderheid altijd op de voorgrond staat.                                                                  Doe ik iets verkeerd?

Nee, je kunt nooit iets verkeerd doen. Het is alleen zo dat bewustzijn heel erg groot is. En dat kan voelen als ‘overwhelming’, als teveel. Dat maakt dat je wil onderduiken, je wil je beschermen, je kunt dan het idee hebben dat je dat allemaal niet ‘waar’ kunt maken. Je duikt dan onder in degene die je denkt te zijn. Dat voelt bekend, dat is kleiner, dat vraagt niet zoveel, dan kun je tenminste nog hulp vragen, daar hoef je het allemaal niet te weten, niet te kunnen, niet aan te gaan. Dat voelt veilig.

Maar het is niet veilig, juist doordat het TE klein is. Je maakt een underdog van jezelf, een slachtoffer van je eigen grootsheid. Want het is NIET wat je wil, of zoekt, of wil zijn. Je verlangen IS juist naar die grootsheid. Je bent DAT. En je mag dat leven. Dat is de bedoeling, het is je geboorterecht. Het maakt stralend en vervullend.

Elke keer dat je onderduikt in je kleinheid verdoof je jezelf, het is gemakkelijk te herkennen. Je geeft je over aan verslavingen, tv-kijken, alcohol, winkelen, internet, eindeloze telefoongesprekken etc. etc. Je hoeft dan niet te voelen, enfin, we kennen het allemaal wel. Maar het maakt je niet blij of gelukkig. En ergens weet je dat het anders kan, je wil tegemoet komen aan je verlangen.

Tegemoet komen aan je verlangen wil niet zeggen dat je spectaculaire dingen moet doen, het betekent eenvoudig dat de Liefde voor jou op nummer 1 gezet mag worden. Wat wil jij nu echt? Met die vraag geef je jouw grootsheid al alle ruimte, voel je wensen, je pijn, je verlangen. Verzet je daar niet tegen, je gevoelens (wat dan ook) alle ruimte geven (open huis geven), zijn met wat is, IS jezelf op de voorgrond plaatsen.

Jezelf verdoven is jezelf op de achtergrond plaatsen, is contact verliezen met jezelf en dus contact verliezen met alles en iedereen om je heen. Dus voel je je ongelukkig, verdoofd, klein, slachtoffer, duik dan weer op uit de krochten. Zodra je weer rechtop staat, kun je juist alles aan, moeiteloos.

Je zou kunnen zeggen dat onderduiken in wat je denkt te zijn steeds de uitnodiging is om weer in totaliteit op te duiken.

Wil je het mechanisme van onderduiken en weer opduiken in jezelf gaan herkennen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsessie op www.bevrijdleven.nl/gratis-sessie