Voelen

Voelen is heel gedifferentieerd. Wij kunnen van alles voelen door middel van het lichaam. En hoe beter en verfijnder we dat kunnen hoe gemakkelijker we kunnen aangeven waar in het lichaam we iets voelen. Niet alleen lichamelijke pijnen en ongemakken kunnen we waarnemen, maar ook emotionele pijn wordt gevoeld in het lichaam. Als je weet waar je moet zijn om pijn te helen, hoe gerichter en ook hoe sneller je dat kunt sturen.

We hebben niet goed geleerd te voelen. Eigenlijk hebben we niets geleerd op dat gebied. Meestal is voelen blijven hangen aan de buitenkant van ons lichaam. Dus als je viel als kind, kreeg je een pleister op de wond. Als je je vinger brandde aan de kachel idem dito. Zo heb je de dingen geleerd, als je je hoofd stoot weet je dat het pijnt doet, je weet wanneer je voorzichtig moet zijn. Als het lichaam aan de binnenkant pijn doet wordt het al moeilijker om aan te geven waar precies de pijn zit. We komen meestal niet verder dan pijn in mijn buik, hoofdpijn, pijn in mijn rug enz.

Als er goede vragen worden gesteld en de pijnplekken kunnen worden aangeraakt, dan komen we vaak wel verder en kunnen we de pijn beter onderscheiden. Maar daar hebben we hulp bij nodig, later kunnen we die pijn dan herkennen omdat we het eerder al hebben ervaren.

Zo is dat ook met emotionele pijn. Elke emotie kan gevoeld worden als een lichamelijke pijn. Het is belangrijk om emoties in beweging te brengen in plaats van ze te onderdrukken. Als ze onderdrukt worden ben je niet vrij en word je een stuurloze speelbal. Het is dus belangrijk om op de eerste plaats onderscheid te kunnen maken tussen lichamelijke – en/of emotionele pijn zodat je je emoties vrij kunt laten stromen IN jou. Om je emoties goed te kunnen beheren (niet beheersen), heb je een bepaalde rust en stabiliteit in jezelf nodig. Die stabiliteit kun je versterken door contact te maken met een diepere laag van gevoelens, je waarden. Vertrouwen, liefde, openheid.

Ons lichaam is in staat om het hele scala van gevoelens aan ons kenbaar te maken. Om ons te laten zien en te laten voelen waar onze blokkades zitten en

wat die precies zijn. Ons lichaam is ons communicatiemiddel om dat alles kenbaar te maken en er dan vrij van te kunnen komen.

Daarom geef ik op 12 september een Workshop in Haarlem: subtieler leren voelen.

Ik nodig je met heel mijn hart uit om hieraan deel te nemen, om op een speelse manier kennis te maken met dat hele scala aan gevoelens en tegelijkertijd kennis te maken met manieren om je vrij te maken van blokkades.

Kijk voor info op www.bevrijdleven.nl/bijeenkomsten

Tot 19 augustus kun je nog toegang krijgen met korting!

Carla van Hooff