Waarin leg je je geloof? In de verhalen of in bewustzijn?

Heb je er weleens op gelet dat mensen om je heen vaak bezig zijn je te vertellen wat er allemaal niet deugt aan jou? Dat gebeurt vanuit hun overtuiging van hoe het beter zou kunnen. Wat ze niet zien is dat voorbij gegaan wordt aan wie jij bent, maar vooral ook aan wie zij zijn in werkelijkheid. Dat is een onbewust gebied. Ze doen het ook vanuit de beste bedoeling, maar ze willen dat je in hun model van leven past. Dat is namelijk het model van waaruit zij zelf leven. Het is hun overtuiging geworden en ze hebben dat soms ook tot hun werk gemaakt.

Als het ook hun werk is dan is de methode die zij gebruiken in een model gegoten waarmee zij inzichtelijk kunnen maken welk stukje van de methode op jou van toepassing is. Je kunt daarmee dan begrijpen waarom en waardoor je handelt zoals je handelt omdat het gedragspatroon zo ingesleten is. Daar kun je best veel baat bij hebben, mits er ruimte is voor jou. Letterlijk!

Het gevaar is namelijk wanneer een methode tot een overtuiging is geworden, is er van ruimte voor andere zienswijzen nauwelijks of geen ruimte. Het wordt nog erger als jij eigenlijk geen vragen hebt en zij hun kennis over je gaan uitstorten èn dat ook persoonlijk maken naar jou toe. Dan gaat het opeens niet meer over de methode die een gereedschap kan zijn, maar dan gaat het over jou. En jij moet en zal op dat moment in hun verhaal passen. De uitleg en het persoonlijk maken, lopen naadloos in elkaar over en opeens ben jij onderwerp van gesprek. Er valt niets tegenin te brengen want er is geen luisterhouding doordat de ander zich opwerpt als degene die het het beste weet!

Dit is mij onlangs overkomen en het gebeurde zo onverwacht en met zoveel overtuigingskracht dat ik bijna ging geloven dat ik inderdaad last had van mijn gedrag zoals zij dat omschreef! Ik liet mezelf terugduwen in mijn persoonlijkheid, die dus behept was met het gedrag zoals zij mij dat liet zien.

Wat ze mij liet zien was niet verkeerd, want dat gedrag ken ik van mezelf, maar de manier waarop het ging (namelijk ongevraagd) en de dwangmatigheid

waarmee mij werd verteld dat ik daar last van moest hebben, vond ik zeer onaangenaam.

Het mooie hierin was dat ik op een gegeven moment inzag dat ik niet moest tegenstribbelen, maar dat ik beter kon toegeven dat ik inderdaad last had van dat gedrag. Zodra ik dat deed zat ik aan haar kant en stopte ze met mij overtuigen. Zij was blij met het inzicht dat ik toonde, maar ik was blij met de ontdekking die ik deed dat het niets kost om de ander gelijk te geven èn dat het mij onmiddellijk terugplaatste in mijn innerlijke rust en vrijheid.

Ik hoef me in geen enkel gevecht te begeven, want zodra ik dat doe lijkt het alsof ik mijn rust en vrede kwijt ben. Dat geldt in het klein, maar ook in het groot. Je grootste overwinning in elk ‘gevecht’ wat je denkt te moeten aangaan, is het ‘gevecht’ loslaten door de ander gelijk te geven! Je kunt en hoeft de ander nergens van te overtuigen, en dan is het heel gemakkelijk om de ander gelijk te geven zonder dat overigens te faken. Je meent dat dan ook uit de grond van je hart!

Als je weet dat je bewustzijn bent en niets anders dan weet je ook dat daar je vrijheid ligt en dan kunnen noch de verhalen, noch de overtuigingskracht, noch jouw geloof daarin je daar vandaan halen! Geloven dat je iets anders bent dan bewustzijn, je gedrag voorop zetten in plaats van wat je bent, jezelf verdedigen wat al een gevecht is, kortom alles wat je op nummer 1 zet, alles wat je dus op de plek van bewustzijn zet, veroorzaakt letterlijk een bewustzijnsvernauwing. Dat gebeurt ook heel snel als je iemand boven je plaatst, als je iemand belangrijker maakt dan jij (jij als bewustzijn), dan voel je je klein en dat zorgt voor onvrede, voor je ongelukkig voelen. Zie dan wat er gebeurt, je bent niet klein, je zit nergens in gevangen, nooit! Je kunt je overal onmiddellijk uit bevrijden.

Je bent en blijft bewustzijn.

Heb je regelmatig de ervaring dat je je klein, ongelukkig en onbewust voelt? Wil je weten of ik van hulp kan zijn voor jou? Maak dan een afspraak voor een gratis sessie, klik op https://bevrijdleven.nl/gratis-sessie/

Carla van Hooff