Onvoorzien

Elk moment is onvoorzien, ook al proberen we alles te plannen en elk risico uit de weg te gaan en alles in verzekeringen te vangen. Het leven laat zich niet vastleggen. Als je dat volledig tot je laat doordringen is dat misschien even slikken, want je was net bezig met plannen maken. En dat is niet erg, dat is juist leuk en opwindend. Plannen maken voor de komende dag, de komende week, maand, het komende jaar misschien, in grote lijnen om een richting aan te geven, kan heel praktisch zijn. Het wordt anders als je alle details vastlegt en je verwacht dat alles ook precies zo zal lopen.

Krampachtig

Dan ben je namelijk steeds bezig om elke omstandigheid naar je hand te zetten, dat is heel krampachtig en in feite onmogelijk. Toch is dit een volledig geaccepteerde levenshouding omdat het hoort bij weten. Het hoort bij het leven in de hand hebben en houden. Niet weten en geen plannen maken is afwijkend, is gek. Waarom eigenlijk?

Afwijkend gedrag

Het jaagt angst aan. Het hoort bij afwijkend gedrag, je laat zien dat jij het niet weet en toch verkeer je niet in ‘moeilijkheden’. Eigenlijk laat je zien dat je gewoon meebeweegt met alles wat op je pad komt. Volkomen natuurlijk, niet verkrampt, vrij. Vrij want je hoeft nergens aan vast te houden. En dat is met het logische verstand niet te volgen. Het wijkt af van het gewone, van het navolgbare en toch is het tegelijkertijd heel aantrekkelijk.

Tegenstelling

Die tegenstelling, iets dat angst aanjaagt en toch aantrekt, verwart ons, maar maakt misschien duidelijk dat het denken ons afhoudt van het volgen van ons hart. Dat hart dat in alles altijd aanwezig is, open en alert, en levendig. Het is die levendigheid en die vrijheid die aantrekkelijk zijn omdat het onvoorzien is. Niet altijd voor de hand liggend en veilig, maar juist uitdagend, omdat het buiten je comfortzone ligt.

Authenticiteit

In die richting ligt je grootste kans op het vinden van je diepste wens. Het leven van je authenticiteit zonder alles uit te stippelen, steeds weg van overleven, maar gewoon leven zoals het zich aandient, waarbij je hart je wegwijzer is.         En ja…

Onvoorzien

Carla van Hooff